Arkitekturstyring i moderniseringsprogrammet SSB
Vi har fått etablert en arkitekturstyring som gjør oss tryggere på gjennomføring av en så krevende oppgave som moderniseringsprogrammet i SSB
Statistisk sentralbyrå er Norges faktabank med visjonen «Tall som forteller» og sørger for at innbyggerne i Norge kan debattere, planlegge og ta beslutninger på grunnlag av pålitelig statistisk informasjon.
SSB har i sin strategi seks tema som skal bidra til at SSB også i framtiden leverer statistikk og analyse som møter samfunnets behov. Et av temaene er modernisering og SSB forbereder et omfattende program for å modernisere statistikkproduksjonen. Modernisert produksjonsplattform skal sette SSB i stand til å utnytte nye datakilder, forbedre relevans og aktualitet i statistikkproduktene og raskere ivareta nye brukerbehov.
Om Kundens behov
Moderniseringsprogrammet forutsetter at det er etablert en velfungerende arkitekturpraksis som sikrer at det etableres helhetlige løsninger. Videreutvikling av evnen til å drive god arkitekturpraksis (arkitekturkapabilitet) har derfor vært en prioritet i etableringen av programmet.
Hvordan løste vi oppgaven?
Vi ble engasjert med et team for å videreutvikle en arkitekturpraksis i SSB som understøtter en robust gjennomføring av modernisering og endring i SSB. Hovedleveransene inkluderte:
• Etablere arkitekturstyring som bidrar til helhetlig styring i programmet
• Etablere en arkitekturpraksis som støtter program og portefølje
• Videreutvikle arkitekturmodeller og arkitekturmetoder inkludert etablering av verktøystøtte for dette
• Etablere et arkitekturbibliotek med tilhørende innhold og forvaltning av dette
• Kompetanse- utvikling og mentoring (Inkludert utvikling og gjennomføring av kurs for ca 50 personer)
Prosjektet har benyttet kapabilitetsbasert planlegging som metode og tilnærming for gjennomføring. Det ble kjørt en modenhetsanalyse og en revisjon av virksomhets- og IT arkitekturpraksisen i SSB ved oppstart av prosjektet. Disse to kartleggingene dannet grunnlaget for planlegging av prosjektet og prioritering av produkter og leveranser.
Tilnærmingen ga prosjektet en effektiv leveransestrategi, og de produkter som ble identifisert og prioritert for videreutvikling har vist seg stemme godt med de reelle behovene i program og prosjekt. Leveranser har blitt utviklet, teste og forbedret gjennom praktisk anvendelse i prosjektene.
Prosjektet ble gjennomført i tre faser, der fase 1 + 2 (Q1-2/2018) involverte bruk av eksterne ressurser, mens fase 3 (Q3-4/2018) videreføres av interne ressurser hvor SSB aktivt bruker og videreutvikler leveransene gjennom moderniseringsprogrammet.
«Vi har fått etablert en arkitekturstyring som gjør oss tryggere på gjennomføring av en så krevende oppgave som moderniseringsprogrammet i SSB»
Rune Gløersen, seksjonsleder for virksomhetsarkitektur og IT-metode i SSB